torsdag 15 april 2010

SUK i TV

Mycket skrivs och visas just nu om de sexövergrepp i katolska kyrkan som kommer fram nu. Jag fick möjlighet att uttala mig i SVT:s morgonsoffan idag:

http://svtplay.se/v/1964366/gomorron_sverige/hur_ser_framtiden_ut_for_den_katolska_kyrkan_

Jag skulle också vilja kommentera Markus Birros debattartikel in DN i förra veckan.

Markus kommer, som många andra, med en del rättmätig kritik mot kyrkan. Kyrkan behöver verkligen få fram allt som har hänt, sluta att sopa detta under mattan och göra bättring.
Därefter blir det ganska fel i hans artikel.
Till att börja med så är celibatet inte orsaken till att övergreppen begås, det är helt felaktigt att påstå det, precis som det idag också står i SvD:
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/celibatet-skapar-inte-pedofiler_4567865.svd

Sen så börjar jag undra varför Markus över huvud taget koverterade till katolska kyrkan härom året, då han verkar ha väldigt mycket emot väldigt mycket inom kyrkan. Jag är uppväxt i katolska kyrkan, och har hela tiden lärt mig mer och mer om vad kyrkan tycker om saker och varför, och tagit ställning till det. Är man istället konvertit så känns det ju som att det borde vara självklart att man kollar upp och tar ställning till vad kyrkan man vill vara en del av tycker och tänker. Om man då som Markus uppenbarligen inte håller med om väldigt mycket, så förstår jag inte hur man kommer fram till att det är hit man vill... Markus är väldigt välkommen till katolska kyrkan, men om jag inte höll med katolska kyrkans värderingar, så skulle inte jag fortästta vara katolik.

Märkligt!


P.S. För dem som vill ha mer av mig så kommer jag att tala i P1:s människor och tro imorgon klockan 14.