tisdag 26 maj 2009

Den svenska sanningen

Nog om Svenska kyrkans brister för den här gången. Det var ju trots allt inte den här bloggens huvudämne...

Har precis kommit tillbaka från en mycket trevlig middag på biskopsämbetet, där vi diskuterade många intressanta ämnen över den utsökta maten. Vad som mest fastande i mitt huvud var diskussionen om synen på vissa frågor i det svenska samhället. Det är ganska intressant hur frågor som abort, kondomer och homosexualitet diskuteras. Eller snarare låts bli att diskuteras. Debatten i Sverige är så likriktad och trångsynt så det är ganska komiskt. Man förespråkar att vara öppensinnig och inte vara inskränkt, men det gäller bara inom vissa ramar. Det finns så många "sanningar" som inte får ifrågasättas, och där man inte på något sätt tar hänsyn till hur man resonerat kring frågor genom mänsklighetens historia, och på hur man fortfarande ser på saker i resten av världen. Det är ju tur att svenska folket är så upplyst och har insett "sanningen"! Nu gäller det bara att sprida den till resten av stackars Europa och världen som lever i mörker och okunskap...
Abort räknas ju som en solklar mänsklig rättighet i Sverige. Ve den som vill värna om livet! Förutsatt att man då inte pratar om att abortera flickfoster, för då är det ju fruktansvärt! Det är ju bara rätt att döda barn av rätt anledningar. ..eller?
Ta också frågan om kondomer: sedan 70-talet så sprider man ju kondomer till höger och vänster, mer för varje år! Det är ju lugnt att göra vad man vill med vem man vill, så länge man har kondom. Men den inställningen har slagit slint ganska rejält, könsjukdomarna ökar för varje år, och det beror ju på att inställningen till sex som en bruksvara finns kvar, men det där om kondomerna är inte så viktigt längre...
Detta är "sanningar" som Sverige vill sprida till resten av världen. Hur kan man fullständigt ignorera allt som sagt i dessa frågor genom historien? Att göra det är ju att idiotförklara alla som gått före oss och även resten av världen som inte håller med. Var de som levde på 40-talet verkligen komplett bakom flötet? Och är verkligen resten av världen fortfarande bakom flötet? Måste Sverige sprida kunskapens "sanning"?
Jag tror inte det.
Biskopen berättade att han hör många politiker och andra högt uppsatta hålla med om att det är en väldigt skev inställning till vissa saker i det här landet, men att de inte vågar säga nåt. Det kan vara värt att tänka på såhär inför EU-valet, vad vill vi att Sveriges röster i EU ska säga egentligen?

5 kommentarer:

  1. Allt det du räknade upp beror ju i grunden på en rubbad syn på sexualiteten. Om sex enbart var förbehållet inom äktenskapet (som förstås är mellan en kvinna och en man, annars heter det faktiskt inte äktenskap...) skulle det förmodligen inte vara några problem med aborter och psykisk ohälsa exempelvis till följd utav utlevd sexualitet.

    Apropå Europaparlamentsvalet är Per Landgren (Kristdemokraterna) den ende kandidaten som är helt emot abort.

    SvaraRadera
  2. Skall tilläggas förstås; Per Landgren är den enda kandidaten mig veterligt som är emot abort...

    SvaraRadera
  3. Det du skriver är viktigt att aldrig sluta skriva om. Jesu kungarike är visserligen inte av denna värld, men det betyder inte att vi ska låta bli att sprida det ljus vi är kallade till att sprida.

    Apropå kandidater till EU-parlamentet som ur en sann kristen synpunkt kan vara vettiga att rösta på har jag nu hört tre namn: Per Landgren (som minutz3 nämner), Tuve Skånberg (kd) och Alf Svensson (kd). Jag vet dock inget om Alfs exakta ställningstaganden kring abortfrågan, utöver att han inte är en kappvändare och därför borde stå för det KD stått för förrut...

    SvaraRadera
  4. Håller med dig..Religions- och yttrandefriheten är bara en fasad i detta land. Här gäller det att tycka och bete sig som alla andra för att bli accepterad - jantelag rakt igenom.

    SvaraRadera